top of page
daiga-ellaby-7edWO30e32k-unsplash_edited.jpg

Bonusfamilj

Att leva i en bonusfamilj är en stor förändring för alla. Inte minst för barnen. Det kan vara svårt att få ihop vardagspusslet.

Vardagslivet kan vara stressigt och det kan leda till att familjelivet inte alltid fungerar som vi önskar. Det kan ha svårt att prata eller förstå varandra vilket kan leda till konflikter som kan vara svåra att hantera på egen hand.

 

Alla familjer stöter på utmaningar. Men hindren en bonusfamilj stöter på skiljer sig från de i en kärnfamiljen. 
Ni delar inte samma historia och den naturliga anknytning som finns i en kärnfamilj. Detta kan skapa konflikter mellan alla inblandade parter. För att underlätta processen är det viktigt att låta den ta tid och att acceptera att man inte kan forcera fram kärlek, ibland kanske det räcker med ömsesidig respekt och hänsyn. 

Problem som kan uppstå i en Bonusfamilj

  • Att någon känner sig utanför

  • Att flytta ihop för snabbt för barnen

  • Har olika syn på barnuppfostran

  • Att inte veta hur man bygger en gemensam, ny familjekultur.

  • Att ha svårt att hantera de biologiska föräldrarna

  • Svårigheter i relationen mellan bonusföräldrarna

När det är mycket konflikter i familjen mår vi dåligt. Jag kan hjälpa er att prata, får er att lyssna och förstå varandra. Genom kommunikation kan relationerna förbättras och vi kan hitta nya strategier.

Förutsättningarna i bonusfamiljer ser väldigt olika ut, beroende på hur gamla barnen är och hur lång tid som passerat sedan separationen. Det kan både finnas svartsjuka och lättnad över att förälderns uppmärksamhet nu är delad. Det som är gemensamt är att det ofta är en stor omställning för barnen att få ett vuxet tillskott i familjen. Då barnen för det mesta inte har mycket att säga till om i frågor om den nya livssituationen kan de känna sig trampade på och förbisedda. Därför är det viktigt att vara lyhörd inför känslorna som förändringen kan väcka, utan att ge barnen för mycket rum att ta beslut. Innan man presenterar den nya partnern för sina barn är det viktigt att man ser en framtid för relationen, därför kan det vara smart att låta introduktionen ta tid.

Genom bonus terapi kan ni hitta nya sätt att förhålla sig till varandra och få hjälp att bryta negativa mönster. Ofta resulterar det i att ni börjar utveckla nya, mer konstruktiva och hållbara sätt att kommunicera med varandra. I sin tur leder det till ett förbättrat mående hos de enskilda individerna. Genom att stärka relationerna mellan individerna i en familj stärker vi också den enskilda individens styrkor och ökar möjligheterna att få stöd och hjälp av dem som är allra viktigast för oss, när vi behöver det.

Hur går bonusterapi till?

Jag utgår från IBCT(Integrative Behavioral Couple Therapyoch KBT i mitt arbete med Bonusfamiljer.

Terapin ger er ett tryggare och öppnare klimat, mindre konflikter, en ökad förståelse för varandras behov, ökad flexibilitet, en tydligare kommunikation, tydligare gränser och roller.

I ett första möte pratar vi om vilka utmaningar ni har som par och familj har och ni får berätta om er situation.

Jag kommer också vilja ha ett enskilt samtal med var och en av er för att få en djupare förståelse av er som individer.

Därifrån jobbar vi på djupet med er relation. Mellan sessionerna får ni hemuppgifter som ni får med er hem att göra under veckan. Detta för att ni ska arbeta med relationen och familjen under tiden vi inte ses, var för sig och ihop. Sedan går vi igenom hemuppgiften på det kommande samtalet och diskuterar hur det har gått och känslorna kring detta.

För att få en hållbar förändring i relationen är det bra att ses vid ca 8-20 tillfällen

Vad kostar det?

Bonusterapi, 60 min                     1100 kr

Var och hur ses vi?

Jag erbjuder fysiska möten på min mottagning på Första Långgatan 20 samt videosamtal via krypterad plattform.

 

Betalning

Du kan betala med Swish eller mot faktura.

 

Återbud

Återbud debiteras fullt om senare än 24 timmar före avtalad tid.

Bonusfamilj
bottom of page